zuiderzeemuseum enkhuizen 1

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vind je alles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee.

Ga mee met de Reis rondom de Zuiderzee en ontdek de topstukken uit de collectie, de persoonlijke verhalen en de interactieve opstellingen over het leven in dit gebied! Zoek naar de overeenkomsten en verschillen in tradities, dialecten, streekdrachten, ambachten en handel tussen de verschillende plaatsen.
Je reis gaat van Enkhuizen over de Afsluitdijk langs de Waddeneilanden naar plekken in Friesland zoals Hindeloopen en Makkum. Na een bezoek aan Urk trek je verder via Nunspeet en Spakenburg en eindig je in Volendam.

Onderweg kun jij – jong of oud – zelf aan de slag: stel een Hindelooper interieur samen, speel een tafelvoetbalwedstrijd tussen de blauwen en de rooien, en doe mee aan de kennisquiz over de Zuiderzee.

Ontdekkingstocht tijdens een kinderfeestje

In de Reis rondom de Zuiderzee gaan kinderen zelf op ontdekking. Samen met scheepsmuis Ko komen kinderen (t/m 9 jaar) via spelletjes, puzzels en raadsels langs alle mooie spulletjes. Kinderen vanaf 10 jaar gaan met het boekje Speuren in de schatkamer de tentoonstelling in en onderzoeken de verschillende dorpen en steden van het voormalig Zuiderzeegebied. Na afloop krijgen alle kinderen op vertoon van hun speurtocht een beloning bij de kassa.

zuiderzeemuseum kinderfeestje

Dit bijzondere museum is opgesplitst in tweeën, een binnenmuseum en een buitenmuseum.

Het binnenmuseum is zo gezegd de schatkamer van de Zuiderzee. Zo is er bijvoorbeeld de tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee, waar je het leven aan de voormalige binnenzee zelf kunt ontdekken. Je treft er ook een schepenhal vól historische boten en gaat mee op een reis rondom de Zuiderzee. Voor de hele familie zijn er leuke activiteiten waaraan je kunt deelnemen.

Het buitenmuseum is net een dorp. Hier staan meer dan 140 historische huizen, winkels en werkplaatsen uit verschillende dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Er is niet alleen van alles te zien, maar ook van alles te doen. Help mee met oude ambachten of maak kennis met bewoners op Urk. Het buitenmuseum is open in 2018 van 30 maart t/m 28 oktober.

Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12-22
1601LA Enkhuizen
Plan uw route
Bel
0228-35 11 11

Openingstijd
Het binnenmuseum is het gehele jaar geopend van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op eerste kerstdag.
Het buitenmuseum is open van 30 maart t/m 28 oktober 2018 van 10.00 tot 17.00 uur.

Geopend
Heel het jaar

Parkeren
Betaald

 

Kenmerken van Het Zuiderzeemuseum
Gezin met kinderen (0-6), Gezin met kinderen (7 -14), Jongeren (15 – 21), Groep kinderen, Groep volwassenen, Rolstoel vriendelijk, Educatief, Musea, Architectuur

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

24 maart 2018

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *