Marinemuseum

Marinemuseum

Het Marinemuseum in Den Helder is dé plek waar je de marine echt kunt beleven in interactieve tentoonstellingen en aan boord van onze museumvloot. Ontdek de geschiedenis van de Nederlandse marine, bekijk wapens en uniformen en leer alles over de ontwikkeling van de techniek aan boord.

Uniek is onderzeeboot Tonijn, de enige in Nederland die open is voor publiek! Durf jij door het luik te klimmen en het leven aan boord van een onderzeeboot te ervaren? De Tonijn is nog in originele staat en er werken zelfs oud-opvarenden die de spannendste verhalen vertellen. In Zeeslag kom je aan de hand van een interactieve tijdlijn meer te weten over de Tocht naar Chatham (1667) en de Slag in de Javazee (1942). In de tentoonstelling Schip en Werf kruipen jullie in de huid van de technici van de marine. Zo ontdek je meer over sonar, bewapening en navigatie. Je mag zelf een schip uitvaren, radioverkeer onderscheppen en een boordkanon ontcijferen en bemannen.

Ontdekkingstochten

Er zijn spannende en uitdagende ontdekkingstochten voor iedere leeftijdsgroep.

Echt of nep?

Voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar.
Hebben de hoofdpersonen uit de tentoonstelling Zeeslag! echt bestaan? Zijn de objecten echt of nep? Was Michiel de Ruyter de echte held van Chatham? Via opdrachten ontdekken kinderen leuke weetjes over de Tocht naar Chatham (1667) en de Slag in de Javazee (1942). Op de bladzijdes in het midden van het speurtochtboekje kan het spel Zeeslag worden gespeeld.

Werfgeheimen

Voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar.
Speciaal voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar biedt het Marinemuseum een bijzondere educatieve activiteit in de Geschutmakerij. In de ontdekkingstocht Werfgeheimen  maken de jonge bezoekers kennis met de werfkinderen Nelly en Simon, die hen alles vertellen over het leven en werken op de werf. Verspreid door de expositie Schip en Werf staan zes kisten waarin onder andere wordt ingegaan op het gebruik van touw aan boord, de principes van het zeilen en het ontwerpen van schepen. Op speelse wijze komen de kinderen zo in aanraking met scheepsbouw- en techniek .

Zeeheldenzoektocht

Voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar.
In de Zeeheldenzoektocht dwalen  kinderen door het roemrijke verleden van de Nederlandse marine. Ze volgen Puppes-3, de jongste matroos aan boord. Samen met hem maken ze kennis met Nederlandse zeehelden en staan stil bij de vraag: ‘wat is eigenlijk een held’. Ook bezoeken ze de onderzeeboot Tonijn en de mijnenveger Abraham Crijnssen. Na afloop ontvangen de kinderen een onderscheiding!

 

Openingstijden
nov t/m apr: di t/m vr: 10-17 u, za + zo: 12-17 uur (tijdens schoolvakanties ook op ma open)
mei t/m okt: ma t/m vr: 10-17 u, za + zo: 12-17 uur
gesloten op 1 jan, 25 + 26 dec
(op overige officiële feestdagen geldt zondagopenstelling)
Faciliteiten

kinderfeestje museum

Bakkerijmuseum De Oude bakkerij

Bakkerijmuseum De Oude bakkerij

Wat is er leuker dan op je verjaardag met je vriendjes en vriendinnetjes lekker bezig te zijn? En alles wat je maakt, mag je natuurlijk opeten! Dat kan in het Bakkerijmuseum.

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij - Zelf BakkenProgramma
De kinderen worden ontvangen met limonade en een oud-hollands snoepje. Vervolgens worden ze rondgeleid door het museum en mogen ze bij de bakker kijken. Daar moeten ze wel hun handen uit de mouwen steken! Ze maken hun eigen koek die vervolgens versierd wordt en tenslotte gaan ze met marsepein boetseren.

 

 

Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij - Zelf VersierenHoudt u rekening met het volgende:

• De jarige wordt minimaal 6 jaar;

• De tijdsduur is ca. 2 uur;

• Er is minimaal 1 volwassen begeleider bij;

• Het kinderfeestje dient van tevoren gereserveerd te worden;

• Kinderfeestjes kunnen alleen plaatsvinden tijdens de openingstijden van het museum;

• Het is mogelijk dat er twee feestjes tegelijkertijd rondgeleid worden. Uiteraard kunnen de kinderen wel ‘apart’ de activiteiten doen.

 

Kom proeven van vroeger!
In het historische centrum van Medemblik vindt u het bakkerijmuseum “De oude bakkerij”. In de geur van verse koek proeft u letterlijk de sfeer van vroeger. De bakkers demonstreren alle facetten van het ambacht, terwijl kinderen altijd en doorlopend kunnen oefenen in de oude bakkerstechnieken. Voor de volwassenen een feest van herkenning voor de kinderen een feest van lekkernijen!

Demonstraties
Er vinden dagelijks koek-, marsepein-, chocolade- en andere demonstraties plaats. Technieken die veelal nergens anders meer in Nederland te zien zijn. Het water loopt je tijdens een bezoek in de mond, vandaar dat wij ook al dertig jaar de titel het ‘lekkerste museum van Nederland’ met trots dragen! U bent van harte welkom…

In 2012, 2013 en 2014 gekozen tot leukste kinder- & familiemuseum van Nederland!
Verkozen tot Beste Uitje in Noord-Holland 2017!

Openingstijden 2018
Van 17 februari 2018 t/m zondag 6 januari 2019 van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Schoolvakanties
Tijdens de schoolvakanties is het museum de hele week geopend, dus ook op maandag, van 11:00 tot 17:00 uur. Het museum hanteert alle regio’s in Nederland als schoolvakantie, zoals opgegeven door het Ministerie van OCW.

Gesloten
Het museum is gesloten op Koningsdag, eerste en tweede kerstdag en nieuwsjaarsdag. Groepen kunnen het museum, op afspraak, ook ’s morgens bezoeken.


Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij - Doe museumDemonstraties & Kinderactiviteiten
Gedurende de openingstijden zijn er doorlopend demonstraties in de bakkerij en bij de afdeling chocolade/marsepein. De kinderen kunnen doorlopend deelnemen aan de kinderactiviteiten, bijvoorbeeld een koek decoreren. Hiervoor is GEEN reservering vereist.

 

 

Stoomtram Hoorn-Medemblik

Stoomtram Hoorn-Medemblik

Spannendste Tijdreis vanuit Hoorn

Dit is echt een heel leuk idee voor een bijzonder kinderfeestje. Spannendste Tijdreis met Stoomtram en Boot De locomotief fluit en de stoker gooit kolen op het vuur! Het begin van een reis in een andere tijd. Luister naar de cadans van de wielen, hoor hoe de stoom sist en voel hoe de houten wagens door het eeuwenoude Westfriese landschap slingeren. Tussen de historische Zuiderzeesteden Hoorn en Medemblik rijden de stoomtrams van dorp naar dorp over het platteland. Tussen Medemblik en Enkhuizen vaart het museumschip over het IJsselmeer. De Museumstoomtram vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De bekendste locomotief is Bello, maar er zijn er veel meer!

stoomtram museum. kinderfeestje

Kom met de kinderen naar de Museumstoomtram en maak de Spannendste Tijdreis met Stoomtram en Boot. Dit programma is een dagtocht door de Historische Driehoek Hoorn – Medemblik – Enkhuizen en begint op tramstation Hoorn. 

Wat gaan we doen?

 • Ga terug in de tijd op Museumterrein Hoorn
  De beleving begint op het museumterrein in Hoorn! Op het sfeervolle tramstation ga je 100 jaar terug in de tijd. In het seinhuis kun je zien hoe de seinen en wissels worden bediend. Neem in de werkplaats een kijkje bij de grote stoomlocomotieven.
 • Begin de reis met de stoomtram
  Bello of een van de andere historische stoomtrams brengen je van Hoorn naar Medemblik. Jullie reizen zoals dat vroeger ging, langs de mooie oude stations van Wognum, Twisk en Opperdoes. Neem in Hoorn, Wognum of Medemblik een kijkje bij het kolenvuur in de stoomlocomotief.
 • Doe mee met de Stoomsafari!
  Onderweg krijg je de kans de stoker, de conducteur en misschien zelfs de postconducteur te helpen tijdens ontdekkingstocht de Stoomsafari. Hierbij kom je alles te weten over het reizen en werken met de stoomtram. De koffer vol opdrachten kun je gratis ophalen bij de speciale kiosk op tramstation Hoorn, aan boord van de boot of station Medemblik.
 • Vervolg de reis met het museumschip ‘Friesland’
  Vanaf de stoomtram zien jullie het museumschip ‘Friesland’ al liggen. Jullie gaan nu een boottocht maken over het IJsselmeer naar het Zuiderzeemuseum en Enkhuizen. Kom ook op het dek kijken! Zien jullie de mooie stad al liggen? De boot komt hier om 14.50 uur aan.
 • Maak de reis compleet met een NS-dubbeldekkertrein
  De boot legt aan bij het NS-station in Enkhuizen. Vanaf hier kunnen jullie ieder half uur met NS terug naar station Hoorn. Na circa 20 minuten ben je weer terug op het startpunt van jullie reis.

museum stoomtram kinderfeestje

zondag 09:00 – 18:00
maandag 09:00 – 18:00
dinsdag 09:00 – 18:00
woensdag 09:00 – 18:00
donderdag 09:00 – 18:00
vrijdag 09:00 – 18:00
zaterdag 09:00 – 18:00

Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vind je alles over het leven rond en op de voormalige Zuiderzee.

Ga mee met de Reis rondom de Zuiderzee en ontdek de topstukken uit de collectie, de persoonlijke verhalen en de interactieve opstellingen over het leven in dit gebied! Zoek naar de overeenkomsten en verschillen in tradities, dialecten, streekdrachten, ambachten en handel tussen de verschillende plaatsen.
Je reis gaat van Enkhuizen over de Afsluitdijk langs de Waddeneilanden naar plekken in Friesland zoals Hindeloopen en Makkum. Na een bezoek aan Urk trek je verder via Nunspeet en Spakenburg en eindig je in Volendam.

Onderweg kun jij – jong of oud – zelf aan de slag: stel een Hindelooper interieur samen, speel een tafelvoetbalwedstrijd tussen de blauwen en de rooien, en doe mee aan de kennisquiz over de Zuiderzee.

Ontdekkingstocht tijdens een kinderfeestje

In de Reis rondom de Zuiderzee gaan kinderen zelf op ontdekking. Samen met scheepsmuis Ko komen kinderen (t/m 9 jaar) via spelletjes, puzzels en raadsels langs alle mooie spulletjes. Kinderen vanaf 10 jaar gaan met het boekje Speuren in de schatkamer de tentoonstelling in en onderzoeken de verschillende dorpen en steden van het voormalig Zuiderzeegebied. Na afloop krijgen alle kinderen op vertoon van hun speurtocht een beloning bij de kassa.

zuiderzeemuseum kinderfeestje

Dit bijzondere museum is opgesplitst in tweeën, een binnenmuseum en een buitenmuseum.

Het binnenmuseum is zo gezegd de schatkamer van de Zuiderzee. Zo is er bijvoorbeeld de tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee, waar je het leven aan de voormalige binnenzee zelf kunt ontdekken. Je treft er ook een schepenhal vól historische boten en gaat mee op een reis rondom de Zuiderzee. Voor de hele familie zijn er leuke activiteiten waaraan je kunt deelnemen.

Het buitenmuseum is net een dorp. Hier staan meer dan 140 historische huizen, winkels en werkplaatsen uit verschillende dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Er is niet alleen van alles te zien, maar ook van alles te doen. Help mee met oude ambachten of maak kennis met bewoners op Urk. Het buitenmuseum is open in 2018 van 30 maart t/m 28 oktober.

Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12-22
1601LA Enkhuizen
Plan uw route
Bel
0228-35 11 11

Openingstijd
Het binnenmuseum is het gehele jaar geopend van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op eerste kerstdag.
Het buitenmuseum is open van 30 maart t/m 28 oktober 2018 van 10.00 tot 17.00 uur.

Geopend
Heel het jaar

Parkeren
Betaald

 

Kenmerken van Het Zuiderzeemuseum
Gezin met kinderen (0-6), Gezin met kinderen (7 -14), Jongeren (15 – 21), Groep kinderen, Groep volwassenen, Rolstoel vriendelijk, Educatief, Musea, Architectuur