Duurzame kost

Duurzame kost

Duurzame Kost in het Veemgebouw op Strijp S! Op de vijfde verdieping van het gebouw wordt op duurzame wijze vis gekweekt en groente geteeld. Aquaponics is een duurzaam systeem voor voedselproductie dat aquacultuur combineert met hydrocultuur in een circulair systeem.

Bij aquacultuur komen de uitwerpselen van de gekweekte vissen als afvalstoffen in het water terecht. Deze uitwerpselen worden door bacteriën omgezet tot voeding voor de planten. Het water circuleert vervolgens weer zonder afvalstoffen naar het aquacultuurgedeelte.

Dit systeem gebruikt 90% minder water dan tuinieren in volle grond, omdat het water wordt gerecirculeerd, en alleen het water wat de planten opnemen (of het water dat verdampt) moet bijgevuld worden. Bovendien is het niet afhankelijk van vruchtbare aarde. Echte verse vis zorgt voor een veilige en gezonde bron van eiwitten. Ook maakt dit systeem géén gebruik van grote, milieuvervuilende landbouwmachines en er worden nooit stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor de vissen of de planten. Hormonen, antibiotica en andere vis-additieven zijn schadelijk voor de planten en worden dus niet gebruikt. Er is slechts een kleine hoeveelheid energie nodig om een pomp van 50 watt en beluchting van 12 watt te laten draaien.

Voordelen
Aquaponics heeft verschillende voordelen: overbevissing in de oceanen neemt af, minder voedselkilometers, het water wordt grotendeels hergebruikt en er worden geen mest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Hele mooie aanvulling voor Eindhoven!

De groente en de vis gaan naar lokale afnemers zoals horecazaken en restaurants. Maar mensen van Duurzame Kost verkopen tegenwoordig op vrijdag ook forel in de Vershal in Veem. Ook worden er straks rondleidingen georganiseerd. Kom eens langs of maak een afspraak om zo Stichting Duurzame Kost te leren kennen!

 

Ik ontvang graag meer informatie van Duurzame Kost:

12 + 8 =